Recension i VLT
Postat 7 Jul 2014

Schaffer på energisk resa i minnena

Med sin egen rika musikhistoria som raster hyllar Janne Schaffer några av de otaliga artister han samarbetat med under sin långa karriär

Och som han gör det. Med energi och fingerfärdighet bortom det begripliga väcker han till liv musikgiganter som Björn J:son Lindh och Ted Gärdestad, vars historia löpt parallellt med Schaffers i vänskap och musikaliskt utbyte.

Han följer sin livskronologi under kvällen, med avstamp i ett musikaliskt hem, där mamma Berit undervisar pianoelever – och här föräras sonens hyllning Clair, ett stycke genom fantasivackra harmonier.

Unge Jan väljer gitarren efter att ha övertalat slöjdläraren att få bygga en. Charmiga detaljer ryms i biografin Mitt liv som Schaffer, och konserten tryfferas av ett smakprov. Innan anekdoterna hinner bli alltför temposänkande bjuder Schaffer på musikaliska exempel – som hopgiftandet av reggae och folkmusik i den fina Räven, efter berättelsen om hur Bob Marley inkvarterades i ett svenskt villapannrum under en inspelning på 70-talet…
I samma veva blev tunggungande Finger mountain blues till, ett exempel på Schaffers improvisationskonst.

Hommage av yppersta klass föräras J:son Lindh i en smärtsamt vacker trippel stycken, och Gärdestads Jag vill ha en egen måne görs i växling mellan mjukt och elgitarrvasst. Peter Ljung backar upp på keyboard och synth och Schaffer spelar orimligheter – på en enda gitarr under hela kvällen.

Glödhet gitarr. Janne Schaffer hyllar musikaliska storheter som Ted Gärdestad, Björn J:son Lindh och ABBA i sin personliga musikberättelse genom decennier.

Musikalisk historielektion. Med fingerfärdighet bortom det begripliga gestaltar Janne Schaffer både egna och andras låtar.

http://vlt.se/kulturnoje/1.2552932-schaffer-pa-energisk-resa-i-minnena

Till toppen av sidan