Biografi

Hej, Mitt namn är Jan Schaffer, men dom flesta kallar mig Janne.

Uppväxten

Jag föddes i Stockholm den 24 september 1945 alldeles efterkrigsslutet på Kungsholmen,och hör till den illustra skaran ”urstockholmare”, d.v.s. Stockholmare i tredje generation.

3irad

Min mamma var utbildad pianolärare och min pappa spelade fiol, båda med examen på Musikaliska Akademien i Stockholm

familj

Jag växte upp i Bromma, närmare bestämt Blackeberg, där jag också gick i skola. Efter ett par tafatta och misslyckade pianolektioner för min mamma så kom jag igång med musiken genom att jag byggde en akustisk gitarr i träslöjden i Blackebergs gymnasium under ett års tid.

Första bandet

Jag började därefter spela med några lokala band och kom efter ett tag i kontakt med en annan Blackebergare, Ted Åström, och bildade bandet Ted and the Caracas efter känd Cliff Richard and the Shadows-modell.Efter ett tag med det bandet fick jag sparken och fortsatte på egen hand med diverse band som, Poptwins and the Twinpopsoch Chicks och Noisemen. Det ledde till att jag för ett tag lämnade skolarbetet men efter några tröstlösa turnéer med dansliknande orkester gick jag tillbaka till skolan och kom med bandet Sleepstones där även Ted Åström anslöt sig.

ungschaffer

Vi hade några enstaka hits på listorna, men blev aldrig riktigt ”stora” . Mycket kanske beroende på att vi satte musiken i första rummet och inte brydde oss så mycket om ”idoleriet” runt omkring.1966 bytte vi namn till Attraction, efter en dispyt med vår manager. Samtidigt började jag studera på universitetet till en fil.kand. Efter ett tag tröttnade jag på Sleepstones och efterträdde Jojje Wadenius i gruppen Grapes of Wrath. Vi turnerade bl.a. med Gunnar Wiklund.

sleepstones

I den gruppen spelade Ola Brunkert som jag kom att kampera med ett antal år framåt. Vi bildade tillsammans med Björn Stolt gruppen OPUS III, och spelade bl.a. med Björn Skifts. Han bad mig att medverka på sin första soloskiva ”Both sides now”, vilket också var avstampet till min musikaliska yrkeskarriär, 1970.

Abba, Bob Marley, Cornelis…

Detta ledde också till att jag fick chansen att träffa och spela med en mängd olika artister och musiker. Jag var t.ex. med på Ted Gärdestads skivor, de flesta av ABBAs skivor, flera av Cornelis Vreesvijks skivor, Barbro Hörbergs skivor, filmusik med Johnny Nash och Bob Marley, Radiojazzgruppen med Carla Bley, inspelningar med Art Farmer och Tony Williams.

abbaochbob

Jag arbetade mycket med orkesterledaren Lasse Samuelsson på skiva och TV, och detta ledde till att jag satt i husbandet i TV-programmet ”OPPOPOPPA”. Tina Turner, Frank Zappa, Neil Sedaka, Todd Rundgren, Georgie Fame m.fl. var gäster där, vilket gjorde att man samlade på sig väldigt mycket erfarenhet.

Träffade Björn J:son Lindh

1973 spelade jag in min första soloplatta för Lasse Samuelssons bolag Four Leaf, som till min stora överraskning kom att toppa alla listor.

jagochbjorn

Den var inte speciellt kommersiell men innehöll mycket musik som jag samlat på mig under åren, och jag skrev sådan musik som jag själv saknat i radioutbudet, och så gör jag alltjämt. Tillsammans med gode kamrat Björn J:son Lindh, som jag träffat i studioverksamheten, bildade vi gruppen Hörselmat, där även Brunkert ett tag ingick.

World wide release

Året därpå gjorde jag min andra skiva ”ANDRA”, som också gick hyfsat, men tyvärr gick dåvarande skivbolaget i konkurs, så jag gick över till CBS och spelade där in skivan ”Katharsis”, 1975, som presenterades för högste bossen i USA och ledde till en s.k. World wide release.

3ggrschaffer

Jag fick en väldigt fin recension i den amerikanska tidskriften Rolling Stone, vilket ledde till att jag fick medverka på en stor konsert i Montreux, tillsammans med CBS All Stars d.v.s. Dexter Gordon, Bob James, Stan Getz, Maynard Ferguson, George Duke, Billy Cobham, vilka också var mina idoler. Konserten resulterade i två dubbelalbum som gavs ut i hela världen.

TOTO

I Sverige samtidigt jobbade jag, Rune Gustavsson, Arne Löthman, Ralf Sandberg tillsammans med Ulf G. Åslund fram en plan för undervisning för elgitarr på Musikhögskolan. Framgången i Montreux ledde till att jag fick spela in en skiva under producenten Bruce Botnick, som jobbat med alla Doors inspelningar.

toto

Skivan spelades in i Los Angeles och jag hade turen att få med flera av medlemmarna i gruppen TOTO som musiker, nämligen Jeff, Mike, Steve och deras pappa Joe Porcaro. Skivan döpte jag till EARMEAL, som en hyllning till mina svenska musikkamrater, och den släpptes över hela världen.

1979 gjorde jag min sista skiva för CBS (numera SONY) ”PRESENS”. Året därpå spelade jag med på Björn J:son Lindhs skiva Våta vingar (Solo på Brusa högre lilla å) som kom att ha stor betydelse för vårt fortsatta samarbete.

Electric Banana Band

1982 spelade jag in Blå vågor och Röda Passager på ett litet amerikansk skivbolag, samtidigt som vi flitigt turnerade i Tyskland, Schweiz, Danmark, Sverige och Norge. Vi spelade även en konsert på Village Gate i New York.Ungefär samtidigt fortsatte ett tidigare samarbete med Lasse Åberg, som födde gruppen Electric Banana Band, där jag satte musik till Lasses texter.

ebb

Med i gruppen var också Klasse Möllberg (Banarne och dåvarnde medlemmar i Hörselmat (utom J:son) d.v.s. Per Lindvall, Tommy Cassemar och Peter Ljung. Kända slagdängor blev Banankontakt, Olyckans sång, Zwampen o.s.v.

Eget skivbolag

1984 bryter jag med mitt amerikanska bolag och startar eget skiv- och produktions bolag ”EARMEAL”.

1985 kommer första produktionen ” TRAFFIC” och samma år får jag uppdraget att sätta musik till Barbro Lindgrens nyskrivna text till ”TROLLKARLEN FRÅN OZ”. Denna uppsättning görs på ”Dramaten” i Palle Granditskys regi. Samma år producerar jag Monica Törnells skiva ”Big Mama”. Jag producerar även påföljande år skivan ”De tolv årstiderna” med Leif Strand.

1987 gör vi en turné med Gävleborgs Symfoniorkester som blir mycket framgångsrik och resulterar i CD:n Hörselmat samt ett egetproducerat TV-program, allt inspelat ”live”.

1988 ger jag tillsammans med min egen förebild, Rune Gustavsson, ut en nybörjarskola för gitarrister, Spela Gitarr, där vi delar med oss av våra egenhändigt inhämtade kunskaper på området. Vi får stor uppskattning på vårt verk och gör en kort men intensiv föreläsning om boken på Musikhögskolan.

Andreas Wollenweiders

Året därpå medverkar jag på den schweiziske harpspelaren Andreas Wollenweiders CD ”Dancing with the Lion” och spelar också in den egna CD:n Electric Grafitti som jag får en Grammis för 1989som bästa instrumentalskiva.

wollenweider

Samma år gör vi också några spektakulära julkonserter i Globen för Landstingets räkning tillsammans med Leif Strand, Bo Westman och Nacka Sångensemble för tillsammans c:a 27 000 personer, som också leder fram till en julskiva ”JULGLÖD” som får fina recensioner.

1992 kommer nästa soloalbum ” ÖGONBLICK”.

1993 kommer första samlingsalbumet ”Mellan Sol och Måne ” med en nyinspelad låt, en jojk efter Nils Aslak,Till vinden 1993 går även VM på skidor i Falun, där jag får hedersuppdraget att skriva signaturen ”POWERPLAY”.

1994 får jag nöjet att producera Ted Gärdestads comeback album ”Äntligen på väg”.

1995 händer mycket. Jag gör en vinterturné i Norrland som inspirerar mig att spela in skivan ” AV REN LUST” med bl.a. den utmärkte sångaren Stefan Gunnarsson från Boden. Jag börjar också skriva några av texterna till sångerna. På sommaren fick jag äran att ingå i JUST D´s kompband, som tack för alla samplingar dom snott från mig under årens lopp. Detta skedde under jubel på Lollipopfestivalen i Stockholm. Jag medverkar också tillsammans med Lasse Åberg på en tredje del av en barnskiva ”TILL ALLA BARN” som kom ut på Svenska Rikskonserter.

1996 Släpper jag 2 samlingsalbum Janne Schaffers Lugna och Janne Schaffers Tunga-låtar. Turnerar runt Sverige med J:son Lindh.

1997 kommer jag på en lysande idé. Nämligen att samla ihop gamla gruppen Hörselmat och göra en spelning på Hultsfredsfestivalen. Får dock nobben men erbjuds istället en återkomst med Electric Banana Band. Efter en kort överläggning med Lasse ”Trazan” Åberg accepterar vi att återupplivas. Den 14/6 sker en överväldigande konsert inför 26 000 ivrigt vinkande människor. I övrigt sker en konsert med Södertälje konsertförening med J:son plus ett antal konserter runt Sverige.

1998 får EBB ett erbjudande att resa runt i samband med Volkswagens lansering av ”BUBBLAN”. Villkoret är dock från ”zebran” att vi måste göra en ny”gammal” CD, vilket också görs under namnet ”Electric Banana Tajm”. Efter 12 spelningar och ett antal TV-program säljer CD:n dubbelplatina (Idag c:a 190 000 exemplar). Samtidigt pågår ett antal konserter med J.son Lindh.

1999 får EBB en grammis för bästa barnplatta. Vidare får jag det s.k. Hagströmpriset, som förutom Polarpriset är dom enda ickeklassiska priser som Musikaliska Akademien delar ut. Priset är, förutom äran, var på 75 000:-. EBB gör ett tiotal spelningar runt Sverige för fullsatta hus (Från 5 000-´25 000 personer). Under hösten gör J:son och jag en konsert med Gävleborgs Symfoniorkester samt får jobbet att skriva musiken till Lasse Åbergs film Hälsoresan. 2000: Släpps en singel med EBB ”Man måste bry sig om hur ungarna mår” till förmån för Radiohjälpens kampanj ”Världens Barn”. Vidare släpps via Warners distribution CD:n ”Den Hela Människan” en meditativ skiva med en glimt i örat med musik av mig och J:son från filmen ”Hälsoresan” (som nu setts av 850 000 personer). Under hösten räknar jag med att släppa ytterligare ett album + en skiva med Electric Banana Band. Har även under året kommit igång med min egen grupp ”Janne Schaffer Electric Banana Band” som spelar musiken från Dom ”Lugna” och ”Tunga”-skivorna+några EBB-låtar(Typ Pirayan)

2004 blir min nya hemsida klar och jag släpper albumet Överblick.

2005 får Janne Schaffer Illis Quorum, en kunglig medalj som sedan 1974 har delats ut av regeringen.

2006 sattes den hyllade musikalen Banankontakt upp på Malmöoperan, skriven av Janne Schaffer & Lasse Åberg. Electric Banana Band medverkade i Melodifestivalen med låten ”Kameleont”

2011 skrev Janne musiken till The Stig-Helmer Story

2012 kom hans kritikerrosade självbiografi ”Mitt liv som Schaffer”

2015 ger Electric Banana Band ut sångboken Zingalongtajm!

Janne Schaffer har som musiker medverkat på ca 5000 låtar varav 47 st med ABBA.

Janne turnerar fortfarande flitigt och har bland annat gästat Stockholmsfilharmonikerna och Gävleborgs symfoniker som solist. Han var med och startade Ted Gärdestadsstipendiet och är även engagerad i Albin Hagströms Minnesfond vid Kungl. Musikaliska Akademien som delar ut stipendier till unga musiker.

Till toppen av sidan